Het leven zit vol met verrassingen. Positieve en negatieve. Positieve verrassingen zijn natuurlijk erg leuk, maar negatieve verrassingen ga je liever uit de weg. En hoewel je negatieve verrassingen niet kunt voorkomen, kunnen je jezelf hier wel zo goed mogelijk op voorbereiden.

Een van de manieren om dit te doen is door het opbouwen van een zogeheten emergency fund, ook wel een financiële buffer genoemd. 

Hieronder lees je alles dat je moet weten om succesvol een emergency fund op te bouwen. je leert onder andere de volgende dingen:

Een emergency fund is een geldbuffer die mensen bewaren om grote, onverwachte financiële gebeurtenissen. Denk hierbij aan:

 • Onverwachte medische kosten
 • Onverwachte autoreparatie
 • Onverwachte onderhoudskosten voor je woning
 • Etc. 

Zoals je hierboven ziet gebruik je jouw emergency account alleen in noodsituaties. 

Waarom zou iedereen een emergency fund moeten hebben?

Dankzij een emergency fund heb je in moeilijke financiële tijden een financiële buffer om kosten op de vangen en te zorgen dat je niet in moeilijke situaties of schulden terecht komt. Bijvoorbeeld wanneer je je baan verliest.

Daarnaast zorgt een financiële buffer voor veel rust in je hoofd. Bij kleine tegenslagen hoef je je niet zorgen te maken of ongewenste keuzes te maken.

Financiële buffer bouwen of schulden afbetalen?

Sommige mensen hebben een angstaanjagend schuldbedrag open staan waar ze maandelijks rente over moeten betalen. En in sommige gevallen gaat dit over duizenden euro’s rente. Een deel van de mensen vraagt zich daarom af of het verstandiger is om eerst schulden af te betalen of eerst een financiële noodbuffer op te bouwen.

Het antwoord op deze vraag is heel eigenlijk heel simpel: 

Iedereen moet een geldbuffer opbouwen. 

Uiteraard is het wel noodzakelijk om je minimale betalingen en andere kosten te betalen. Door een financiële buffer op te bouwen zorg je namelijk dat je in de toekomst niet verder in de schulden of moeilijke situatie te komen. Daarnaast zal het je stresslevel enorm doen zakken.

Het emergency fund hoeft voordat je begint met aflossen nog niet 100% opgebouwd te zijn, maar er moet wel een begin zijn gemaakt. Hieronder lees je welk bedrag we adviseren. 

Investeren of emergency fund bouwen?

Een emergency fund investeert je niet. Het is een bedrag waar je altijd toegang toe wil hebben. Dit betekent dat je met dit bedrag ook geen rendement maakt. Sterker nog: Het bedrag wordt elk jaar een stukje kleiner door inflatie. 

“Is het dan niet beter om je geld te investeren?” vraag je je dan misschien af.

En hoewel dit wiskundig gezien een logische redenering is, is het toch verstandig om wel een buffer te hebben. Door het hebben van een buffer, voorkom je dat je in de toekomst onnodig extra kosten hoeft te betalen en indirect heeft dit ook financiële voordelen. 

Hoe groot moet een emergency fund zijn?

Er zijn twee soorten buffers. Een kleine minimale buffer en een grote ideale buffer.

Voordat je begint met het aflossen van je schulden raden we aan om een emergency fund van in ieder geval € 500 te hebben. Dit is wel het absolute minimum. Het zou beter zijn om een financiële buffer van  € 1.000 te hebben. € 1000 is een mooie buffer om financiële tegenslagen op te vangen. Heb je deze kleine minimale buffer opgebouwd? Dan kun je in een rap tempo al jouw schulden afbetalen.

Zit je niet in de financiële problemen? Oftewel: heb je alle schulden, behalve een eventuele hypotheek, afbetaald? Dan is het tijd om je emergency fund uit te breiden naar een groter en mooier bedrag. In de ideale situatie heb je 3 keer je maandelijkse uitgave op je rekening staan. 

Sommige mensen kiezen er zelfs voor om 6 maanden aan uitgaven als financiële buffer te behouden. Zelf vind ik dit veel, omdat je dit geld beter kan laten renderen of dat je dit bedrag beter kunt gebruiken om je hypotheek af te lossen. 

Waar bewaar in mijn emergency fund?

Je kunt je buffer het beste bewaren op een rekening met een hoog rentepercentage die ten alle tijden eenvoudig toegankelijk is.  

Je wilt jouw emergency fund in principe niet contant in je huis bewaren, omdat je tegenwoordig in sommige gevallen alleen digitaal kunt betalen. Als jij jouw geld dan contant hebt liggen, kun je jouw verplichtingen alsnog niet voldoen. 

Wanneer gebruik je jouw emergency fund en wanneer niet?

Je kunt jouw emergency fund gebruiken als een uitgave voldoet aan de volgende drie criteria: 

 1. De uitgave is onverwacht?
 2. De uitgave is absoluut nodig?
 3. De uitgave is urgent?

Hieronder kijken we aan de hand van bovenstaande drie criteria of het scenario een noodgeval is. 

Scenario 1: Je auto ondergaat een periodieke keuring en er komen enkele reparaties naar voren. De totale kosten zijn € 300.

De uitgave is onverwacht?

Nee, je had van te voren kunnen weten dat er een APK aan zat te komen. Bij het budgetteren van je geld had je hier de afgelopen maanden rekening mee kunnen houden en alvast geld aan de kant kunnen leggen. 

Is de uitgave absoluut nodig?

Ja, zonder een auto kun je niet goed naar je werk.

Is de uitgave urgent?

Ja, de uitgave is redelijk urgent. 3 maanden wachten op je auto is niet prettig.

Conclusie:
Dit is geen uitgave die je doet met je emergency account.

Scenario 2: In november gaat onverwacht en ongewenst je zonnescherm kapot.

Is de uitgave onverwacht?

Ja.

Is de uitgave absoluut nodig? 

Nee. Je kunt leven zonder zonnescherm.

Is de uitgave urgent?

Nee. Het is november dus een zonnescherm heb je de komende tijd niet nodig. Genoeg tijd om te sparen dus. 

Conclusie: 

Je emergency fund is niet geschikt voor dit scenario. 

Scenario 3: Het stormt en je krijgt schade aan je dak, waardoor het water naar binnen stroomt. 

De uitgave is onverwacht?

Absoluut.

De uitgave is absoluut nodig?

Zeker, van water in je huis wordt niemand vrolijk. 

De uitgave is urgent?

Ja, je wilt niet meerdere maanden met een lekkage zitten. 

Conclusie:
Hiervoor kun je zeker je financiële noodbuffer gebruiken.

Een emergency account opbouwen in 6 stappen

Stap 1: Bepaal hoeveel je op de korte en lange termijn nodig hebt

Stap 2: Bepaal een deadline voor de hierboven genoemde bedragen

Stap 3: Bepaal hoeveel je maandelijks moet bijdragen aan het emergency fund

Stap 4: Stel een automatische afschrijving in

Stap 5: Houd je voortgang bij

Stap 6: Versnel het proces door onnodige dingen te verkopen of extra geld te verdienen zodat jij jouw doel eerder bereikt.

Bouw je emergency fund vandaag nog!

Nu is het tijd om actie te nemen. Je hebt nu alle informatie en te nemen stappen die je nodig hebt om een emergency fund te maken.

Hierdoor werk je niet alleen aan een betere financiële toekomst, maar zorg je er ook voor dat je weer een stukje innerlijke rust vindt.

About the author : Financieel IQ

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

  Meld je vandaag nog aan op onze mailinglijst

  Iedere week de nieuwste content in je inbox.