Veel mensen dromen ervan om financiële onafhankelijkheid en financiële vrijheid te ervaren, terwijl slechts weinig mensen het in hun leven hebben bereikt..

Één van de oorzaak hiervan is dat mensen niet precies weten wat financiële vrijheid en/of onafhankelijkheid is. En hoe kun je nou je doel bereiken als je niet weet wat je doel is? Daarom hieronder de begrippen uitgelegd:

Uitleg financiële onafhankelijkheid:

“Als het maandelijkse inkomen dat je haalt uit investeringen groter is dan je huidige uitgaven, dan ben je financieel onafhankelijk.”

Uitleg financiële vrijheid:

“Wanneer je maandelijks voldoende inkomen uit je investeringen krijgt waarmee je jouw droomleven kunt bekostigen.”

Financiële vrijheid is dus een stapje verder dan financiële onafhankelijkheid.

Waarom behalen veel mensen geen financiële onafhankelijkheid?

Ten eerste maakt het een deel van de mensen niet zoveel uit of ze financieel onafhankelijk worden. Veel mensen zouden het daarentegen financieel wel beter willen hebben. Ook voor die mensen is het waardevol om verder te lezen.

Veel mensen hebben financieel gezien last van beperkende overtuigingen. Ze hebben de afgelopen jaren onder andere het volgende geleerd:

  • “Geld maakt niet gelukkig”
  • “Geld is niet belangrijk”
  • “De arme worden alleen maar armer”
  • “Ik ben liever arm dan dat ik de hele dag werk”
  • “Ik ben liever gezond dan rijk”
  • En ga zo maar door.

En hoewel de mensen die dit tegen jou hebben gezegd ongetwijfeld de juiste bedoelingen gehad zullen hebben, zijn het niet bepaald uitspraken die jou in het leven vooruit zullen brengen.

Want waarom zou je bijvoorbeeld moeten kiezen tussen geluk of geld en waarom ben je het niet allebei?

Begin je financiële educatie vandaag

Op school en mogelijk van je ouders heb je nooit geleerd om goed om te gaan met geld. Een groot deel van de mensen besteedt 40 uur per week aan het werk om geld te verdienen, maar 0 uur per week om te zorgen dat het verdiende geld op de juiste manier wordt gebruikt.

Best raar, toch?

Maar gelukkig kun jij VANDAAG nog beslissen om controle te nemen over je financiële leven en je financiële IQ te trainen. Er zijn hier voldoende informatiebronnen die je hierbij kunnen helpen. Wij hebben de beste boeken over geld en financiële onafhankelijkheid voor je op een rijtje gezet en ook een overzicht gemaakt van de beste Nederlandse blogs over financiële onafhankelijkheid. Bovendien heb je Google en Youtube waar al je vragen beantwoord worden.

“Your acts can be no wiser than your thoughts”

The Richest Man In Babylon

Je wordt niet rijker als je al je geld uitgeeft.

Klinkt logisch, toch?

Maar dat is helaas wel wat veel mensen doen. Aan het einde van de dag krijgt de slager een deel van je inkomsten, de supermarkt, de bank krijgt zijn deel, maar er blijft niks voor jou over. Bij stap 1 zorg je ervoor dat je een deel van je maandelijkse inkomsten overhoud, zodat jouw vermogen gaat groeien.

En nu denk je misschien: “Maar ik heb niet genoeg inkomen om een deel te sparen.” En dat is helaas waar voor ongeveer 3% van de Nederlandse bevolking, maar veel mensen geven maandelijks veel te veel uit. Want zeg eens eerlijk: is die dure merkbroek en het etentje buiten de deur echt nodig?

Stel je eens dit scenario voor:

De overheid besluit om 10% extra belasting te innen. Je zou gaan klagen, misschien huilen of zelfs demonstreren. Maar als de belastingverhoging werkelijkheid wordt, zal je een manier vinden om het te betalen, toch?

Dat dacht ik ook!

Dan nu de vraag: Hoe zorg je dat jij elke maand wat overhoudt? Daarbij geldt: Goed gestolen is beter dan slecht bedacht. Want zoals in bovenstaand voorbeeld aangegeven is er al een partij die het wiel heeft uitgevonden. De belastingdienst.

Nog voordat jij jouw inkomen ontvangt, is er al een flink deel van je bruto salaris afgehaald. En dat is precies wat jij ook moet doen. Veel mensen krijgen datum op dezelfde dag in de maand, bijvoorbeeld op de 23ste van de maand. Bij alle banken kun je tegenwoordig een automatische overboeking laten plaatsvinden. Zorg er dan in dit geval dan voor dat er de 24ste een automatische boeking plaatsvindt van je bankrekening naar je spaarrekening. Denk hierbij aan 10 à 20% van je vermogen.

Do not save what is left after spending, but spend what is left after saving”

Warren Buffet

Weet je nog steeds niet waar je het geld vandaan moet halen om te sparen? Dan is de volgende stap erg belangrijk voor jou.

Stap 2: Beperk je uitgaves

Waarschijnlijk geef je net als veel andere Nederlands onnodig geld uit aan nutteloze dingen. Denk hierbij aan kleding die je nooit draagt en het sportschoolabonnementen waar je eigenlijk geen gebruik meer van maakt.

Gelukkig besteden we tegenwoordig meer dan de helft van ons geld digitaal. Hierdoor kun je eenvoudig en met terugwerkende kracht terugzien hoeveel geld je hebt besteed en waaraan je dit hebt uitgegeven. En waar je dus mogelijk wat laat liggen.

Wil jij financieel onafhankelijkheid bereiken? Dan zul je toch echt een kritisch moeten kijken naar je uitgavepatroon.

Nu je een kritische blik hebt geworpen op je uitgaven, ben je helaas nog niet klaar. Je moet dit namelijk de komende tijd gaan bijhouden.

Behalve je uitgaven te controleren, zul je deze ook consistent bij moeten houden. Zonder consistentie ben je nergens. Als je het niet maandelijks bij gaat houden dan val je waarschijnlijk terug in je oude gewoontes.

The key to succes is consistency

David Oragui

Door je uitgaven maandelijks bij te houden en te analyseren krijg je een beter inzicht in je uitgaven. Deel je kosten op in onderdelen zoals:

1) Investeringen: Geef jezelf een bedrag waarmee je kunt investeren. Dit is één van de belangrijkste stappen die je helpt om financiële vrijheid te bereiken.

2) Noodzakelijke kosten. Dit zijn kosten zoals verzekeringen, hypotheek lasten, eten, gas, water, licht, etc.

3) Sparen: Om dingen in de toekomst te kopen, moet je vergeet niet te sparen voor een vakantie, nieuwe tv of auto. Je kan dit zelfs opsplitsen in langetermijnsparen en korte termijn sparen. Korte termijn sparen is voor dingen die niet heel duur zijn.

4) Zelf educatie: Het is belangrijk dat je nieuwe dingen blijft leren. Dit is een van de belangrijkste dingen in het leven. Leren stopt niet als je van school af bent. In de huidige informatiesamenleving dienen we onszelf steeds nieuwe dingen aan te leren.

5) Plezier: Het is natuurlijk belangrijk om ook te genieten van je leven. Dit helpt je ook om te ontspannen en je doelen te bereiken. Door je te ontspannen laad je weer op om de uitdagingen in het dagelijkse leven aan te gaan.

6) Giften: Vergeet niet te geven. “You get back what you give out”. Zelfs als je geen miljoenen hebt. Leer om ook te geven, als je dat nu niet doet zul je dat ook niet doen als je miljoenen hebt.

Door je geld te verdelen in verschillende potten hou je een goeie track van je geld uitgaven. Zorg ieder geval dat je noodzakelijke kosten niet meer dan 55% van je inkomsten zijn.

Voorbeeld:

 

 

Account Verdeling
Investeren 10%
Noodzakelijke kosten 55%
Sparen 10%
Zelf educatie 10%
Plezier 10%
Giften 5%
Totaal 100%

 

Heb je bijvoorbeeld al het geld van de maand in je “plezier account” al uitgegeven? wees dan strikt voor jezelf en wacht tot de volgende maand. Je hoeft bijvoorbeeld niet altijd naar een restaurant te gaan. Een vriend of vriendin uitnodigen bij jou thuis en samen koken kan ook een leuke activiteit zijn zonder dat je er veel geld aan hoeft uit te geven.

Het belangrijkste is dat je dit volhoudt. Naarmate je meer inkomsten krijgt kun je de percentages aanpassen en heb je meer capaciteit om uit te geven indien dit waarde creëert voor jezelf.

Stap 3: Verhoog je inkomen

Je denkt misschien leuk dat besparen op de kosten, maar ik heb geen zin om de komende 20 jaar als een student door het leven te moeten.

En dat begrijp ik, daarom ben je nu bij de volgende stap aangekomen: Het verhogen van je inkomen. Het is immers veel makkelijker om een paar honderd of zelfs een paar duizend euro te sparen wanneer je twee keer zoveel verdient.

Hoe verdien je meer geld?

Over het algemeen geldt: Hoeveel je verdient hangt hoofdzakelijk af van twee factoren:

1) Hoeveel waarde biedt jij? Hoe meer waarde je iemand kan bieden, hoe meer geld je waard bent. Hartchirurgen verdienen zoveel geld, omdat ze letterlijk levens redden.

2) Schaarste. Hoeveel mensen kunnen hetgeen dat jij kunt? Hartchirurgen hebben jarenlang gestudeerd en er zijn weinig mensen die deze studie kunnen en hier zin in hebben. Hierdoor verdienen ze veel.

Inkomen verhogen met een baan

Als je in loondienst werkt ben je afhankelijk van je werkgever. Om meer te verdienen zijn er een aantal mogelijkheden:

1) Salarisverhoging aanvragen
Je kunt altijd proberen om een salarisverhoging aan te vragen. Zeker wanneer je dit al een tijdje niet hebt gedaan. Ik ga er hierbij wel vanuit dat je de afgelopen maanden of jaren goed gepresteerd hebt. Beargumenteer goed waarom je vind dat jij een salarisverhoging verdient. Vraag om een salarisverhoging van tussen de 3-5%.

2) Stap over naar een andere baan

Lukt het jou echt niet om een salarisverhoging te krijgen? Overweeg dan om over te stappen naar een andere baan. Overstappen naar een soortgelijke functie kan al gauw 15% extra salaris opleveren.

3) Verwissel van functie

Helaas is het niet bij elk beroep mogelijk om een grote stijging in je inkomen te realiseren. In zo’n geval kan het handig zijn om te verwisselen van baan. Maar let op: doe altijd iets dat je leuk vindt. Overigens hoef je niet te switchen van krantenbezorger naar dokter. Misschien kun je binnen je werk een extra opleiding doen, waardoor je een functie krijgt die meer betaald.

Inkomen verhogen als zzp-er of ondernemer

Helaas is het niet bij elk beroep mogelijk om een grote stijging in je inkomen te realiseren, maar gelukkig zijn er altijd manieren om meer geld te verdienen naast je huidige baan.

De makkelijkste manier om meer geld te verdienen naast je huidige baan is door een extra baan te nemen. Een groot nadeel van een tweede baan is daardoor waarschijnlijk weinig vrijheid hebt, doordat je bij twee banen op het afgesproken moment aanwezig moet zijn.

Een andere manier om geld te verdienen naast je baan is door te freelancen of een bedrijf te beginnen. Hierdoor is je uurloon mogelijk relatief hoog en kun je werken wanneer dit jou uitkomt. De makkelijkste manier om geld te verdienen is door het werk te doen waar je nu al geld mee verdient.

Zorg dat je niet afhankelijk bent van 1 inkomen. Zorgt dat je meerdere inkomst streams hebt. Ben je goed in je vak en kan je dit ook als parttime zzp’er aanbieden. Kijk eens naar deze mogelijkheden. Freelancer, Young Creators en hoofdkraan zijn platformen waar jij jezelf kan aanmelden om als freelancer te werken.

Om als freelance aan het werk te gaan heb je een set skills nodig om in een bepaalde branche waarde te kunnen leveren. Dit hoeft niet de enige manier te zijn.

Met Marktplaats, Amazon en Ebay heb je platforms waar je makkelijk nieuwe of gebruikte producten kan aanbieden. Heb je een neusje voor spullen die goedkoper worden aangeboden dan hun actuele waarde? Dit zou dan een leuke side hustle kunnen zijn.

Stap 5: Schulden aflossen

Schulden, die zijn altijd niet fijn om te hebben. Een hypotheek en studieschuld zie ik niet direct als een schuld waar je zo snel mogelijk van af moet zijn. Al is het afbetalen van deze schulden niet verkeerd.

Met schulden doel ik meer op een auto die je op lening hebt gekocht of een creditcardschuld. Schulden waar je een hoge rente over betaald. Ik ben van mening dat je dit soort leningen “schulden” nooit aan moet gaan. Je kunt ook voor iets sparen met een goede money management.

Stap 6: Emergency fund

Nadat je jouw schulden hebt afgelost is het belangrijk om een emergency fund te hebben. Persoonlijk zal ik een emergency fund hebben waarbij je minimaal 3 maanden door kan. Dit is voor iedereen weer anders. Het hebben van een emergency fund zorgt ervoor dat je niet direct in de schulden hoeft of in financiële problemen komt als je jouw baan verliest of ernstig ziek bent geworden waarbij de zorgverzekering het niet betaald.

Stel je hebt € 2500,- per maand nodig om rond te komen dan is een emergency fund van 7500,- een must om 3 maanden door te komen.

Stap 7: Investeren

Als je jouw uitgaves onder controle krijgt en bovendien je inkomen verhoogd, betekent dit dat je geld over houdt. Dit geld ga je gebruiken om voor je te laten werken. Je gaat hiermee dus een investeringsportfolio opbouwen.

Je kunt investeren in verschillende investeringen, waaronder aandelen, obligaties en vastgoed. Door je geld in dit soort beleggingsobjecten te investeren, krijg je maandelijkse inkomsten uit bijvoorbeeld winst, huur, rente of dividend.

Waar en hoe kun je jouw geld het beste investeren? Dat hangt af van je persoonlijke doelen en jouw financiële situatie.

De beste investering is altijd die in jezelf. Hoe beter jij wordt in je werk, verkopen en investeren hoe meer je op de lange termijn zal gaan verdienen.

Investeren in ETF’s

Daarnaast kiezen veel mensen ervoor om te investeren in ETF’s en indexfondsen. Hierbij koop je een mandje financiële producten, zoals bijvoorbeeld aandelen van de 500 grootste bedrijven van Amerika. Het grote voordeel is dat je hierbij niet zoveel verstand van investeren nodig hebt. Een ander voordeel is dat je jouw risico spreid, hierdoor zijn de kansen van grote verliezen klein. Door maandelijks een bedrag bij te kopen, koop je in financiële goede en slechte tijden. Hierdoor is je gemiddelde aankoop bedrag van een indexfonds of ETF’s een gemiddelde over de periode waarover je investeert.

Investeren in een geautomatiseerde website

Een andere slimme investering die kan zorgen voor een hoog rendement is investeren in een webshop of website. Het grote voordeel van deze investering is dat dit veel geld kan opleveren en je de website bijna volledig kan automatiseren. Hierdoor ben je weinig tijd kwijt en kan je tijd investeren in het bouwen van meer inkomst stromen.

Stap 8: Leef van je investeringen

Nu je jouw uitgaves onder controle hebt, een hoog inkomen hebt en bovendien maandelijks een bedrag uit je investeringen haalt, gaat de pret beginnen. Je gaat namelijk langzaam maar zeker leven van je investeringen.

Hoe meer rendement je haalt uit je investeringen, hoe luxueuzer je kunt leven. In principe kun je hiervan kopen wat je wil. Wil je extra vaak op vakantie? Ga je gang! Wil je de motor kopen waar je altijd van droomde? Niemand houdt je tegen! Bootje erbij? Waarom niet!

Stap 9: Geniet en wees dankbaar

Uiteindelijk zal het vermogen dat je in bezit hebt en het inkomen dat je maandelijks binnenkrijgt je niet gelukkig maken. Je wilt altijd meer en om je heen zijn er altijd mensen die meer verdienen dan jou.

Het is de vooruitgang en de persoonlijke ontwikkeling waar je het meeste voldoening uit zult halen. Geniet daarom van het proces en wees dankbaar voor alle resultaten die je behaald. Pas dan zal financiële onafhankelijkheid je echt verder brengen.

Financiële onafhankelijkheid bereiken in 10 jaar

Indien je alle bovenstaande stappen op de juiste manier uitvoert en elke dag gericht bezig bent om financiële onafhankelijkheid te bereiken, dan is het goed mogelijk om binnen 10 jaar jouw grote doel te bereiken.

Hoewel de bovengenoemde stappen er eenvoudig uit zien, is financiële onafhankelijkheid bereiken een erg grote uitdaging. Gedurende jouw reis wordt er veel van je gevraagd. Je zal moeten beschikken over een flinke portie doorzettingsvermogen, creativiteit en je hebt bovendien een ijzersterke mindset nodig. Maar het is de uitdaging zeker waard!

About the author : Financieel IQ

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

    Meld je vandaag nog aan op onze mailinglijst

    Iedere week de nieuwste content in je inbox.