Sparen is niet leuk. 

Het duurt lang en zorgt ervoor dat je andere dingen niet kunt kopen. 

Daarom is sparen voor veel mensen een grote uitdaging. En dat blijkt ook uit de cijfers. Een op de 5 mensen heeft namelijk geen rode cent op de bank staan

En dat is trouwens ook niet zo gek. Al van jongs af aan proberen bedrijven en overheden ervoor te zorgen dat wij al ons geld uitgeven door middel van ijzersterke marketing en regels van de overheid. 

En hoewel je ouders waarschijnlijk jarenlang hebben gezegd dat sparen belangrijk is geven ook zij niet altijd het goede voorbeeld.

Maar geen zorgen! Vandaag is een mooie dag om hier verandering in te breken. En dat is precies wat we nu gaan doen!

Laten we beginnen!

Do not save what is left after spending. Spend what is left after saving. ~ Warren Buffet

Geld sparen zou voor jou een hoge prioriteit moeten zijn. Door het sparen van geld zorg je ervoor dat je in de toekomst dingen kunt kopen die je anders niet zou kunnen kopen. Daarnaast gebeuren er soms onverwachte financiële gebeurtenissen en in deze situaties wens je dat je een financiële buffer hebt opgebouwd. Hierdoor hoef je deze situatie niet met geleend geld op te lossen.

Stap 2: Bepaal je spaardoelen

Start with the end in mind – Stephen R. Covey

In het boek 7 habits of highly effective people vertelt Stephen R. Covey dat het makkelijker is om je doel te bereiken als je deze vanaf het begin duidelijk in zicht hebt. 

En dat is logisch. 

Is het makkelijker om de aankoop van je nieuwe kledingcollectie te beperken wanneer je niet precies weet waar je geld voor spaart? 

Of wanneer je weet dat wanneer je over over 2 maanden een nieuwe auto kunt kopen als je deze maand nog € 300 spaart. 

Dat dacht ik ook!

Wanneer je een specifiek spaardoel in ogen hebt is het veel makkelijker om hiervoor te sparen. Je kunt hierdoor niet alleen je gedrag beter aan jezelf verklaren, maar kunt het ook beter uitleggen aan familie en vrienden wanneer je een keer niet mee doet met een dure uitgaven. Op die manier zullen ze eerder respect hebben voor je standpunten en wordt je minder snel overgehaald om toch mee te doen.

Bepaal waar je voor spaart

Er zijn verschillende dingen waar je voor kunt sparen. Enkele voorbeelden zie je hieronder

 • Een nieuwe auto
 • Uitgave gerelateerd aan je woning, bijvoorbeeld een aanbetaling of verbouwing
 • Een kind
 • Bruiloft
 • Een boot
 • Je pensioen
 • Een vakantie
 • Een boot
 • En meer

Bepaal het bedrag dat je nodig hebt

Schrijf het exacte bedrag op dat je wilt sparen per specifiek spaardoel. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe auto kopen? Zorg ervoor dat je precies weet welke auto je wilt en hoeveel je hiervoor nodig hebt. Zo maak je jouw doel concreet. 

Ziet je spaardoel er intimiderend uit en heb je geen idee hoe je dit geld ooit bij elkaar krijgt? Verdeel het spaardoel dan op in verschillende stukjes. Wil je bijvoorbeeld € 10.000 sparen voor een nieuwe auto? Dan kun je het bedrag opdelen in 100 stukjes van € 100. Dit ziet er vaak al veel minder intimiderend uit.

Bepaal de datum waarop je het bedrag nodig hebt

Als je geen einddatum bepaalt duurt het eeuwig voordat je jouw doel bereikt. En als je net als mij bent, behaal jij jouw spaardoelen het liefst zo snel mogelijk. Een concreet spaardoel ziet er als volgt uit: 

31 december 2025 heb ik € 10.000 gespaard voor een nieuwe Volkswagen Polo.

Deel het totaalbedrag door het aantal maanden

Bijna iedereen die actief zijn of haar financiën bijhoudt, berekent periodes per maand. Om die reden is het verstandig dat je het totale bedrag deelt door het aantal maanden dat er over is tot de deadline voor je spaardoel. Op die manier weet je precies wat je per maand moet sparen. 

Stap 3: Is je spaardoel reëel?

Hoe graag je iets ook wilt; niet elke doelstelling is realistisch. Zo is het voor mij helaas niet realistisch (zeg nooit onmogelijk) om binnen 1 jaar genoeg geld te sparen voor een nieuwe Lamborghini. 

Daarom bekijk je bij deze stap of je spaardoelen realistisch zijn. Dit doe je door aan de hand van jouw budgetten te kijken wat je elke maand kan sparen. 

Is jouw doelstelling niet realistisch? Kijk dan of het mogelijk is om deze bij te stellen of verzin manieren om te besparen op je uitgave of je inkomen te verhogen.

Stap 4: Bepaal een plek om je geld te stallen

Waar ga jij jouw geld sparen? 

In een oude sok of onder je matras is niet de beste optie. 

En nu denk je misschien: “Maar waar kan ik mijn geld dan wel het beste stallen?”

Ik ben blij dat je het vraagt. 

Wij hebben de Nederlandse banken voor jou vergeleken aan de hand van verschillende factoren en hieruit blijkt dat bank X de beste bank is om je spaargeld te stallen.

Stap 5: Automatiseer je spaargeld

Niet iedereen is fan van de belastingdienst, maar als het gaat om financiële zaken is er wel iets wat wij van ze kunnen leren. 

Als het gaat om innen van geld is De Belastingdienst namelijk een echte eindbaas.

Maar hoe doen ze dit dan?

De Belastingdienst laat jou belasting betalen vóór dat je het überhaupt op je bankrekening hebt staan. En dit gebeurt nog automatisch ook. 

De keuze om belasting te betalen heb je dus niet. 

En dat is precies wat jij ook moet doen met sparen.

Krijg jij op de 24ste van de maand salaris?

Zorg er dan voor dat er op de 25ste een automatische overboeking plaatsvindt van jouw betaalrekening naar je spaarrekening. Zo hoef jij geen handmatige actie uit te voeren en hoef je ook niet de discipline op te brengen om te sparen.

Hoe blijf je gemotiveerd tijdens het sparen?

Soms moet je zoveel sparen, bijvoorbeeld voor je woning, dat je halverwege gemotiveerd raakt. En dat is logisch, want wanneer je € 10.000+ voor een aanbetaling van je woning moet sparen ben je waarschijnlijk wel enkele jaren bezig.

Een goede manier om jezelf te motiveren is door je grote doelen op te breken in mijlpalen en jezelf bij het behalen van deze mijlpalen jezelf belonen. 

Ben je op 20%? Beloon jezelf dan bijvoorbeeld met een kledingstuk dat je normaal tijdens het sparen niet zou kopen. Overigens hoeven beloningen niet altijd financieel te zijn. Je kunt jezelf ook op andere manieren belonen.

Een andere manier om jezelf te motiveren tijdens het sparen is om je spaargedrag visueel te maken. Mensen die schulden aflossen gebruiken vaak de schuldenbarometer, maar dit kun je natuurlijk ook gebruiken wanneer je aan het sparen bent. Plak de barometer op je koelkast en je wordt elke dag herinnerd aan je voortgang.

Heb je echt geen geduld om langer door te sparen? Of heb je met spoed een groter bedrag nodig? Dan kun je de volgende twee tips goed gebruiken. 

Iedereen heeft wel iets van waarde liggen dat diegene niet meer gebruikt. De snelste manier om meer geld te hebben is deze voorwerpen verkopen, bijvoorbeeld op Marktplaats. Voor je het weet heb je jouw spaardoel bereikt.

Sneller sparen?

Heb je echt geen geduld om langer door te sparen? Of heb je met spoed een groter bedrag nodig? Dan kun je de volgende twee tips goed gebruiken. 

Iedereen heeft wel iets van waarde liggen dat diegene niet meer gebruikt. De snelste manier om meer geld te hebben is deze voorwerpen verkopen, bijvoorbeeld op Marktplaats. Voor je het weet heb je jouw spaardoel bereikt.

Spaar het geld dat je onverwacht/incidenteel krijgt

Soms krijg je geld dat je onverwacht of incidenteel krijgt. Denk hierbij aan vakantiegeld, belastingteruggave, geld voor je verjaardag of een bonus op werk. Dit geld kan je zeer goed gebruiken om je spaardoelen te gebruiken.

About the author : Financieel IQ

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

  Meld je vandaag nog aan op onze mailinglijst

  Iedere week de nieuwste content in je inbox.