Laten we eerlijk zijn:

Iedereen wil rijk worden.

Ook als je geen opleiding hebt gedaan of een beroep hebt dat niet zoveel geld oplevert.

Maar geen zorgen!

Wij hebben enkele goed betaalde banen, waar je geen diploma voor hoeft te hebben, op een rijtje gezet. Zo kan ook jij een goede boterham verdienen.

Maar eerst de vraag:

Is het wel mogelijk om veel geld te verdienen zonder diploma?

Is rijk worden zonder diploma mogelijk?

Rijk worden zonder diploma is zeker mogelijk. Sterker nog, veel rijke mensen hebben geen opleiding gedaan. Hieronder zie je enkele voorbeelden van een paar van de rijkste mensen ter wereld:

#1 Bill Gates

Bill Gates is een van de bekendste en rijkste mensen ter wereld zonder diploma. Hij is de oprichter van Microsoft en staat bekend om de miljoenen euro’s die hij uit liefdadigheid jaarlijks in de Bill & Melinda Gates Foundation steekt.

#2 Ingvar Kamprad

Misschien komt deze naam je minder bekend voor, maar het bedrijf dat hij heeft opgericht is een stuk bekender; Ikea. De afgelopen jaren is zijn bedrijf uitgegroeid tot een internationaal bedrijf actief in tientallen landen.

#3 Michael Dell

Hoewel Michael Dell niet beschikte over een diploma, heeft hij wel een van ’s werelds grootste computermerken opgericht en in zijn leven miljoenen vergaard.

Rijk worden zonder diploma is zeker mogelijk

Zoals je ziet is het zeker mogelijk om rijk te worden zonder diploma. Maar zonder diploma moet je wel een aantal belangrijke eigenschappen en vaardigheden hebben. Geld verdienen is namelijk zeker niet makkelijk. De volgende skills heb je onder andere nodig:

  • Je bent bereid om de rest van je leven uit jezelf dingen te leren. Gelukkig heb je tegenwoordig veel plekken waar je een schat aan informatie kunt vinden. Zo kun je vandaag de dag op Google en YouTube een antwoord voor bijna elke vraag vinden. Ook is er een groot aantal boeken en blogs die je kunt lezen om jouw financiële IQ te trainen.
  • Je bent bereid om jezelf elke dag tot het uiterste te pushen. Zo word je elke dag beter en kom je elke dag een stapje verder.
  • Je bent bereid om veel tijd en/of geld in jouw proces te stoppen. Als jouw vrienden in de zomer op een terras zitten, ben jij hard aan het werk.

Er zijn banen in overvloed waar je geen diploma voor nodig hebt.

Betekent dit dat het makkelijk is om zo’n baan te krijgen? Zeker niet!

Als je geen diploma hebt, kijken mensen vaak naar andere eigenschappen. Kom je als persoon krachtig over? Heb je doorzettingsvermogen? Ben je een harde werker?

Het is dus zeker niet makkelijk om een goed betaalde baan te krijgen zonder opleiding, maar door aan te tonen dat je beschikt over de bovengenoemde eigenschappen is het toch mogelijk om aangenomen te worden.

Maar met welke banen verdien je nou veel geld? En hoe word je actief in de markt? Dat lees je hieronder.

Beroep 1: Ondernemer

Het is geen geheim dat een deel van de rijkste mensen van Nederland ondernemer zijn. En een deel hiervan heeft geen opleiding gedaan!

Nu denk je misschien: hoe word ik ondernemer?

Ik ben blij dat je het vraagt!

Goede ondernemers creëren waarde door de problemen van hun klanten op te lossen. Je inkomsten zijn volledig afhankelijk van je prestaties. Los je een klein probleem op voor een klein aantal mensen? Dan hoop ik voor je dat je lang in business blijft. Los je grote problemen op voor een groot aantal mensen? Dan zie je dit waarschijnlijk op een positieve wijze terug in je portemonnee.

Maar let op: ondernemen is zeker niet makkelijk. Meer dan 90% van alle bedrijven sluiten binnen 5 jaar hun deuren. Als ondernemer is het belangrijk dat je een ijzersterk uithoudingsvermogen hebt, jezelf tot het uiterste pusht en bovendien veel actie onderneemt.

Wat verdient een ondernemer?

Als ondernemer heb je geen salarisplafond. Hoe meer mensen je helpt hoe meer geld je verdient en daarom zijn er ondernemers die miljoenen per jaar verdienen.

Vereiste skills

Als ondernemer moet je beschikken over een flinke portie zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen, risicobereidheid en zeer ondernemend zijn.

Beroep 2: Online marketeer

Als online marketeer help je bedrijven bij het krijgen van extra klanten. Vaak gebeurt dit via Google, social media, e-mails en de website van het bedrijf.

Hoewel je, in tegenstelling tot een ondernemer, vaak een vast inkomen hebt, is dit inkomen gebaseerd op de waarde die je een organisatie levert.

Lever je jaarlijks € 1.000,- omzet op? Dan heb je geen prettig gesprek bij je salarisonderhandelingen. Lever je daarentegen € 200.000,- omzet op? Dan kan je rekenen op een mooie salarisverhoging.

En wat is het nou het mooie aan online marketing?

Van de lokale schoenenwinkel, tot Albert Heijn en van Heineken tot Bol.com; elk bedrijf heeft online marketing nodig! Daarom is de vraag naar online marketeers enorm! Dankzij deze grote vraag, kunnen goede online marketeers erg veel verdienen.

Het mooie aan online marketing is dat je naast je werk ook eigen projecten kan beginnen. Je weet immers wat je moet doen om geld te verdienen voor je klanten en dit kun je nu ook voor jezelf toepassen. Hierdoor is de skill online marketing ook erg waardevol als je in de toekomst wilt gaan ondernemen.

Hoe kom je in de online marketing wereld terecht zonder diploma? Je kunt online enorm veel leren. Nadat jij je goed hebt ingelezen, kun je beginnen met een bijbaan in online marketing om vervolgens door te groeien naar een junior positie. Bij je sollicitatie kun je een verbeterplan aanleveren voor de website van het bedrijf en op die manier je expertise tonen.

Wat verdient een online marketeer?

Als gemiddelde online marketeer verdien je tussen de € 2.500, en € 4.000,- bruto. Als je deze skills toepast als ondernemer is je potentieel daarentegen, net als bij ondernemen, oneindig.

Beroep 3: Websitebouwer / Softwaredeveloper

Bijna elke ondernemer heeft een website en software wordt bij veel organisaties steeds belangrijker. Om die reden zijn steeds meer bedrijven op zoek naar websitebouwers en software developers. Momenteel is er een grote schaarste op de markt en naar verwachting neemt dit de komende jaren alleen maar toe.

Hoe kom je in deze wereld terecht zonder diploma? Je kan zelf vanuit huis een website of software ontwikkelen en deze laten zien aan het bedrijf waar je solliciteert. Als zij hiervan onder de indruk zijn en overtuigd zijn van jouw persoonlijke vaardigheden, zullen ze je mogelijk aannemen.

Wat verdient een website of software developer

Het inkomen dat je hiermee verdient hangt af van wat je precies maakt en hoe moeilijk dit is. Je verdient al snel tussen € 3.000,- en € 4.000,- per maand.

Beroep 4: Sales/verkoper

Elk bedrijf ademt geld. En voor elke euro die binnenkomt, heeft er een verkoop plaatsgevonden. Dankzij deze verkopen blijft het bedrijf bestaan en kunnen salarissen worden uitbetaald. Verkopers worden daarom zeer gewaardeerd en dit is terug te zien in hun salaris.

En wat is nou het mooie?

Om te beginnen met sales heb je in veel gevallen geen diploma nodig!

Hoe kom je in de verkoopwereld terecht?

In elke stad zijn er voldoende bijbanen in sales te vinden. Vanuit deze functie kun je makkelijk doorgroeien naar hogere functies in de salesbranche. Ook kun je uit jezelf bedrijven bellen en vragen of je op commissiebasis voor ze kan werken. Wanneer je uitsluitend op commissiebasis werkt, krijg je alleen betaald aan de hand van je prestaties. Niet aan de hand van het aantal uur dat je werkt. Het is voor een bedrijf daarom een no brainer om ja te zeggen.

Wat verdient een verkoper?

Het inkomen hangt dus erg af van je prestaties, maar een beginner in de sales kan rekenen op een salaris van minimaal € 2.200,- per maand. Iemand met meer ervaring in de sales verdient al gauw het dubbele.

Vereiste skills als verkoper

Als verkoper is het enorm belangrijk dat je doorzettingsvermogen en een olifantenhuid hebt. Of je nou een goede verkoper bent of niet; dagelijks word je meerdere malen afgewezen.

Beroep 5: Investeerder

Hoewel het zonder diploma erg lastig is om een baan als investeerder te vinden, kun je wel zonder diploma je eigen geld investeren en op die manier winst behalen. De meeste miljonairs zijn miljonair geworden dankzij slimme investeringen.

Hoewel veel mensen denken dat je veel geld nodig hebt om te investeren, is het tegendeel waar. Je kunt al beginnen vanaf € 35,-. Elk fortuin begint met een klein zaadje.

Hoe begin je in de wereld van investeren?

Er zijn tegenwoordig veel goede bronnen die je kunt lezen om je te verdiepen in beleggen. Er zijn veel boeken en blogs die je kunt lezen. Veel informatie is zelfs gratis. Je kunt ook op zoek gaan naar een mentor die dit jou kan leren.

Verdiep je wel goed in investeren voordat je actie onderneemt, want door verkeerde keuzes kun je je vermogen volledig of gedeeltelijk verliezen.

Wat verdient een investeerder?

Als het gaat om investeren is er geen inkomensplafond. Door slimme investeringen zijn meerdere mensen miljardair geworden.

Benodigde vaardigheden investeerders

Als investeerder is het erg belangrijk dat je analytisch sterk bent en bovendien je emoties goed onder controle hebt. Er zullen momenten zijn dat je een deel van je vermogen zal verliezen. Heb jij dan het lef om door te gaan?

Beroep 6: Personal trainer

Ben jij dol op sporten? En elke dag in de sportschool te vinden? Heb je bovendien het lichaam van een Griekse god?

Waarschijnlijk heb je dit lichaam niet voor niks gekregen en heb je gedurende jouw fitnessproces veel kennis opgedaan over sport en/of voeding. Dat is mooi, want als je beschikt over de juiste kennis is het in sommige gevallen mogelijk om personal trainer te worden!

Hoe begin je als personal trainer zonder diploma?

Veel mensen vinden het belangrijk om door iemand getraind te worden die het lichaam heeft waar zij zelf van dromen. Dat is immers het bewijs dat je hen kan ook helpen.

Je kunt deze mensen bijvoorbeeld helpen als zzp-er, maar je kunt er ook voor kiezen om contact te leggen met jouw lokale sportschool. Als jij de eigenaar van deze sportschool kan overtuigen dat sporten jouw passie is en je er bovendien verstand van hebt, dan zullen ze je zeker aannemen.

Beroep 7: Word een copywriter

Elk bedrijf communiceert naar haar (potentiële) klanten, werknemers en andere belanghebbenden. Van teksten op een website, tot de tekst in een brochure, maar ook de handleiding van een apparaat en de tekst in een advertentie moeten geschreven worden. Het is belangrijk dat dit op een zeer effectieve wijze gebeurt. Een copywriter schrijft deze teksten en elk bedrijf heeft daarom baat bij een goede copywriter.

Hoe word je een copywriter zonder diploma?

Begin kennis te verzamelen over dit onderwerp. Lees alle boeken en blogs die je tegenkomt. Het schrijven van wervende reclameteksten werkt namelijk anders dan het schrijven van gewone teksten. Je moet iemand overtuigen en aanzetten tot actie.

Heb je voldoende kennis? Benader dan een paar bedrijven waarvoor je gratis een aantal teksten wilt schrijven. Welk bedrijf wil dat nou niet? Op die manier bouw je een netwerk en doe je praktijkervaring op.

En…

Je bouwt een portfolio op. De portfolio kun je vervolgens bij je sollicitaties laten zien.

Wat verdient een copywriter?

Ook het inkomen van een copywriter hangt af van zijn prestaties. Een startsalaris begint bij €2.300. Als je daarentegen winstgevende advertenties inzet, dan kun je zoveel geld verdienen als je zelf wilt.

Welke vaardigheden heb je nodig als copywriter?

Als copywriter moet je erg nieuwsgierig zijn naar het product en de doelgroep van een bedrijf. Hoe meer kennis je hiervan hebt, hoe beter je teksten worden. Tevens moet je goed Nederlands kennen en een grote woordenschat hebben, maar dit is ook iets wat je met tijd leert.

Beroep 8: Designer

De eerste indruk van een potentiële klant wordt vaak bepaald door de visuele indruk van een bedrijf. En daar komt de designer van een organisatie om de hoek. Een designer zorgt ervoor dat alle communicatie van een bedrijf in lijn ligt met hoe het merk op haar doelgroep wil overkomen.

Hoe word je een designer zonder diploma?

Maak een portfolio. Maak mooie dingen zoals visitekaartjes, brochures, websites, zodat je deze kunt laten zien bij een eventuele sollicitatie.

Wat verdient een designer?

Designers verdienen rond de € 3.000 per maand. Maar nog belangrijker: ze leren belangrijke vaardigheden die ze later kunnen gebruiken in eigen projecten.

Welke skills heb je nodig?

Als designer is het zeer belangrijk dat je oog voor detail hebt en jij je goed kunt inleven in de doelgroep.

Beroep 9: Proeven doen met je lichaam

Een beroep dat ook goed kan verdienen zonder dat je een opleiding hebt gedaan, is proeven doen met je lichaam. Hoewel ik dit zeer afraad kan het zeker goed verdienen. Bij sommige proeven kan je € 2500 in een week verdienen.

Niet slecht, toch?

Denk wel goed na over eventuele gevolgen voor je lichaam!

Conclusie

Het is zeker goed mogelijk om geld te verdienen zonder dat je een diploma hebt gehaald. Zolang je de juiste mindset hebt, kun je jouw (financiële) doelen bereiken. Zelfs als je nooit je opleiding hebt afgemaakt.

About the author : Financieel IQ

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

    Meld je vandaag nog aan op onze mailinglijst

    Iedere week de nieuwste content in je inbox.