Diversificatie is een belangrijk onderdeel bij investeren. Mede om die reden overwegen veel beleggers om te investeren in zilver. Hier vertellen we je alles wat je moet weten over investeren in zilver munten en baren, zowel op de beurs als fysiek.

Na het lezen van dit artikel weet je alle ins en outs van beleggen in zilver en ben je getransformeerd van een beginner naar een gevorderde zilver belegger.

Zilver is een edelmetaal en ontstaat door regen uit hete oplossingen die in de aarde ontstaan. In de aardkorst zitten hierdoor inmiddels tientallen edelmetalen, waaronder zilver. Zilver heeft als eigenschap dat het zeldzaam en zacht is. Voornamelijk door de zeldzaamheid vinden veel investeerders zilver een interessant belegging. Vooral landen in Zuid, midden en Noord Amerika hebben veel zilver in de bodem, maar ook Duitsland heeft in het verleden veel zilver in de grond gehad. Hier is de afgelopen jaren zilver gewonnen door het maken van zilvererts.

Zilver wordt vaak gebruikt bij het maken van sieraden. Het edelmetaal ziet er namelijk stijlvol uit. Doordat zilver erg zacht is, wordt zilver vaak gecombineerd met andere metaalsoorten om het zilver sterker te maken. Dit is overigens niet alleen het geval bij sieraden, maar ook bij munten en baren het geval. Bij elk type zilver krijg je te horen voor hoeveel procent het product uit zilver bestaat. De meeste pure vorm van zilver is sterling zilver, dit bestaat voor 92,5 procent uit zilver en is daarmee een erg pure vorm en geschikt voor mensen die willen investeren in zilver. Ook in de industrie wordt zilver gebruikt, omdat zilver zeer geschikt is om elektriciteit mee te herleiden. Zilver is hierdoor een edelmetaal dat altijd nodig zal zijn.

Is zilver interessant om in te beleggen? (voor- en nadelen)

Zilver kan een krachtig onderdeel zijn van elke beleggingsportefeuille. Hieronder lees je de voor- en nadelen van investeren in zilver en hierna kan je beslissen of zilver een goede investering is die past bij jouw persoonlijke doelen.

Zilver kan een krachtig onderdeel zijn van elke beleggingsportefeuille. Hieronder lees je de voor- en nadelen van investeren in zilver en hierna kan je beslissen of zilver een goede investering is die past bij jouw persoonlijke doelen.

Voordeel #1 investeren in zilver voor diversificatie

Indien je al belegt in aandelen of ETF’s is zilver een belegging die ervoor zorgt dat je portfolio diverse wordt. Hierdoor heb je in verschillende beleggingsproducten in je portfolio. Je wil immers niet al je geld op een paard zetten.

Voordeel #2 investeren in zilver om inflatie tegen te gaan

Wanneer geld minder waard wordt door inflatie in economische slechte tijden stijgt de waarde van grondstoffen als goud en zilver. Geld is een betaalmiddel voor goederen, diensten en de terugbetaling van schulden. Indien er teveel geld is daalt de waarde van geld. Als de waarde van geld daalt neigen mensen hun geld te investeren in goud en zilver. Door toename van de vraag stijft de waarde van deze grondstoffen.

Voordeel #3 Investeren in zilver als alternatief voor geld

Wanneer geld minder waard wordt door inflatie in economische slechte tijden stijgt de waarde van grondstoffen als goud en zilver. Geld is een betaalmiddel voor goederen, diensten en de terugbetaling van schulden. Indien er teveel geld is daalt de waarde van geld. Als de waarde van geld daalt neigen mensen hun geld te investeren in goud en zilver. Door toename van de vraag stijft de waarde van deze grondstoffen.

Vroeger werden zilveren en gouden munten gebruikt als geld. Dit is in de huidige tijd papier en digitaal geld.

Voordeel #4 Potentiële Schaarse van Zilver in de toekomst.

Doordat zilver is makkelijk verkrijgbaar en is relatief goedkoop als edelmetaal. Zilver wordt in veel technologische goederen gebruikt. Dit zorgt ervoor dat zilver niet alleen munt of sieraad beschikbaar is. Door de toenemende welvaart en is er een potentiële schaarse mogelijk voor de grondstof zilver. Indien de vraag toeneemt en niet meer zilver uit de mijnen gehaald kan worden doordat het een delfstof is.

Nadeel #1 Geen Cashflow 

Ten opzichte van vastgoed of aandelen levert investeren in zilver naast eventuele waardedaling geen cashflow op. Bij het investeren van zilver moet je het alleen van de waardestijging hebben. Hierdoor is het nadeliger ten opzichte van vastgoed en aandelen.

Onbeperkt

Inflatie tegen

Vroeger als geld gebruikt

nadelen geen cashflow liquiditeit goedkoper dan goud is voordeel

nadelen geen cashflow liquiditeit goedkoper dan goud is voordeel

Wanneer kun je zilver het beste kopen?

Wanneer je zilver moet kopen kun je het beste onderbouwen door te kijken naar de prijs grafiek van zilver.

De waarde stijging en daling is de afgelopen 12 jaar steeds afhankelijk geweest met hoe goed het ging met de wereldwijde economie. Het is dus ook aan te raden om zilver te kopen wanneer de economie een windje vooruit kent. Hierdoor koop je zilver relatief goedkoop is en kun je profiteren wanneer het slecht gaat met de economie.

Na de financiële crisis van 2008. kende de prijs van zilver een flinke groei waarbij het de hoogste waarde ooit heeft gehaald.

Indien je voor elke maand een x bedrag aan zilver wilt kopen, ben je niet afhankelijk van de prijs. Doordat je verspreid inkoopt zul je altijd een gemiddelde waarde inkopen.

In welke soorten zilver kun je het beste investeren?

Zilver is in verschillende manieren te kopen denk bijvoorbeeld aan zilver munten en zilverbaren. Zilveren munten en baren zijn fysieke producten die je kunt kopen.

Zilveren munten zijn belastingvrij waardoor dit een interessante manier is om zilver te kopen. De munten kennen een geldwaarde van 5 dollar en daardoor is het niet direct een product wat verhandeld wordt. Er hoeft hier over dus geen belasting betaald te worden. Voor de zilverbaren geld dit wel.

Er zijn verschillende soorten zilverbaren en zilveren munten. Elk uit een ander land uitgebracht. De meeste bekende zilveren munten zijn de Maple Leaf en de American Eagle. De maple leaf is momenteel de meest verkochte munt op de wereld. 

Bekende zilverbaren zijn Umicore en Heraeus. Deze zilverbaren zijn wereldwijd verhandelbaar doordat ze aan strenge eisen voldoen en voldoen aan de LBMA-certificering.

Je kunt ook op de beurs in zilver investeren. Op de beurs kun je in verschillende soorten financiële producten investeren die gerelateerd zijn aan zilver. Van opties tot ETF’s. ETF’s (trackers) volgen de waarde van het onderliggende product. Hierdoor investeer je in zilver zonder dat het in bezit is.

Je kan ook ervoor kiezen om te investeren in een mijnbedrijf die zilver delft. Door de eventuele waardestijging van het zilver zal de waarde van het desbetreffende bedrijf ook stijgen.

Het investeren in fysiek zilver heeft al voordeel dat je niet afhankelijk bent van een derde partij. Denk hierbij aan een mijnbedrijf of de fund die de ETF heeft uitgebracht. Vaak bestaan er constructies waardoor de financiële producten die op de beurs verhandeld worden niet fysiek zilver als onderpand kennen. Dit betekend dat deze bedrijven het zilver niet bezitten en dat de waarde alleen op papier is.

Hoeveel geld heb je nodig om te investeren in zilver?

Er je begint met beleggen kun je al met een klein bedrag investeren in zilver.

Zilveren munten zijn voor 27,50* euro te kopen. Dit is een relatief kleine investering. Vaak is het voor de handelaar niet maar om maar ‘e’en munt te verkopen. maar voor 275 euro kun je dus al 10 munten halen. Tevens zijn deze BTW vrij.

Zilverbaren zijn een stuk duurder. De huidige prijs van een 1 kg zilverbaar van umicore is 982,5* euro.

De goedkoopste ETF die de waarde van zilver volgt is al te kopen voor minder dan 10* euro. Let op dat bij het aankopen van een ETF je een aankooppremie betaald bij je broker.

Je kan al met minder dan 10 euro beginnen met investeren in zilver. Om zilver te kopen heb je niet duizenden euro’s nodig.

*let op de genoemde prijzen zijn op het moment van schrijven.

Waar kun je zilver als belegging kopen?

Je hebt in nederland verschillende aanbieders op het gebied van fysiek zilver. Zie hieronder voor de meeste populaire aanbieders in nederland

Amsterdamgold.com

Thesilvermountain.nl

Hollandgold.nl

Goldrepublic.nl

Indien je het zilver niet fysiek in bezit wil hebben kun je dit middels een ETF doen. Deze ETF zijn op de beurs te krijgen middels een broker.

About the author : Financieel IQ

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

    Meld je vandaag nog aan op onze mailinglijst

    Iedere week de nieuwste content in je inbox.