Veel mensen die ik spreek denken dat je veel geld nodig hebt om te beleggen. Sterker nog, veel jonge mensen kiezen ervoor om investeren en beleggen uit te stellen tot ze meer geld hebben. Maar in werkelijkheid heb je helemaal niet zo veel geld nodig om te kunnen beginnen.

Vanaf hoeveel geld je kunt beginnen met beleggen, hangt af van je strategie. Over het algemeen kun je beginnen met beleggen vanaf € 35,-. Je kunt kosteloos een account aanmaken bij een broker, een S&P500 ETF kopen voor € 30 en voor € 5 kan je de transactie laten plaatsvinden. Hieronder lees je precies hoe je dit kunt doen.

Zoals hierboven aangegeven is het mogelijk om te beginnen met investeren vanaf € 35,-, maar is dit ook verstandig? Er zijn verschillende voor- en tegenargumenten die in deze discussie gebruikt worden.

Voorargumenten

Argument 1: De eerste stap is vaak het grootst

Veel mensen hebben al jarenlang het voornemen om te beginnen met investeren. Helaas doen veel mensen dit niet omdat ze bang zijn hun geld te verliezen of omdat ze niet precies weten wat ze moeten doen. En dat is zonde. Met €35,- is de drempel om te beginnen met investeren laag. Je kunt fouten maken zonder dat dit grote gevolgen heeft voor het vermogen dat je hebt geïnvesteerd. Begin je over 10 jaar met je zuurverdiende € 10.000 en maak je dan een fout.. dan ben je de pineut.

Argument 2: Je doet praktijkervaring op

Investeren leer je door het te doen, niet door erover te lezen. Zeker wanneer je jouw zuurverdiende geld in de aandelenmarkt hebt gestopt met de bijbehorende tijdsdruk, doe je er alles aan om meer over dit onderwerp te weten te komen.

Argument 3: De tijd is je vriend als het gaat om investeren

Hoe eerder je begint met investeren hoe meer gebruik je maakt van de kracht van samengestelde interest. Eerder maakten we een berekening dat je met € 35,- ongeveer € 3,50 verdient. Echter, wanneer je dit bedrag de komende 20 jaar herinvesteert, dan kom je op een mooi bedrag uit.

Argument 4: Periodiek beleggen

Door elke maand een klein bedrag te beleggen, bouw je over de jaren heen een mooi bedrag op.

Tegenargumenten

Argument 1: Het rendement op een belegging van € 35 is nihil

Veel mensen denken dat het niet verstandig is om € 35,- te investeren, omdat dit weinig geld oplevert. En dat is begrijpelijk. Stel je voor dat je op een investering een mooi 10% rendement maakt. Dan verdien je met een investering van € 35,-…

*tromgeroffel*

…€ 3,50.

Niet echt een bedrag waar je rijk van gaat worden, toch? Maar oordeel niet te snel. Zoals hierboven aangegeven kan dit bedrag de komende jaren door samengestelde interest groeien tot een enorm bedrag.

Argument 2: Het investeren van € 35,- is niet verstandig in verband met transactiekosten

Transactiekosten spelen bij een relatief klein bedrag een grote rol.

Wanneer jij € 35 investeert en de transactiekosten zijn € 5, dan bedragen de transactiekosten ruim 15%

Investeer je € 1.000 en zijn je transactiekosten € 5? Dan zijn je transactiekosten slechts 0,5%

Maar eerst….

Het investeren van € 35,- kan dus wel degelijk een slimme keuze zijn. Een groot fortuin komt immers uit een klein zaadje. Maar voor je daadwerkelijk begint met investeren, raad ik je aan om een aantal dingen te doen:

Houd een financiële buffer achter de hand

Hoe goed je alles ook probeert te overzien in je leven, je zult altijd te maken krijgen met onverwachte (financiële)tegenvallers. En aangezien je in zo’n situatie het liefst geen lening wilt aangaan, is het zeer verstandig om een financiële buffer op te bouwen. Deze buffer gebruikt je alleen voor noodgevallen, denk hierbij aan onverwachte autoschade, een dak dat onverwacht lekt, etc.

Betaal je schulden af

Geld investeren brengt risico’s met zich mee. Hoewel je dit met de juiste kennis en ervaring flink kunt beperken, loop je alsnog het risico om een deel van je inkomen te verliezen. Om die reden is het verstandiger om eerst je schulden af te lossen voordat je begint met investeren. Wanneer jij je schuld afbetaalt, weet je zeker dat jouw vermogen stijgt. Je hebt namelijk geen risico bij aflossen. Daarnaast zorg je er bij elke aflossing voor dat je in de toekomst minder rente hoeft te betalen. Je kunt wel gewoon investeren voordat je jouw hypothecaire lening hebt afgelost.

Waarin beleggen?

Nu je weet hoeveel geld je nodig hebt om te beginnen met beleggen, vraag je je waarschijnlijk af waarin je het best kunt beleggen. Aangezien je dit artikel leest, ben je waarschijnlijk redelijk nieuw op de financiële markt. Beginnende beleggers lopen het minste risico als zij beleggen in ETF’s. Investeren in ETF’s is goedkoop, weinig risicovol en je hebt weinig kennis nodig.

Beleggen stappenplan en kosten

Om te investeren in ETF’s moet je de volgende stappen ondernemen:

Stap 1: Bepaal je strategie

Stap 2: Kies een broker

Stap 3: Stort geld op je account

Stap 4: Bepaal welke ETF’s je wilt kopen

Stap 5: Koop de ETF

Stap 6: Controleer periodiek je investeringsaccount

Welkom in de wereld van beleggen

Heb je de bovenstaande stappen uitgevoerd?

Gefeliciteerd! Je bent nu actief in de beleggingswereld. En dat voor maar € 35,-.

About the author : Financieel IQ

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

    Meld je vandaag nog aan op onze mailinglijst

    Iedere week de nieuwste content in je inbox.