Waarschijnlijk heb je via via gehoord dat het zeer verstandig is om te beleggen. Je hebt je misschien al verdiept in informatie over beleggen voor beginners en denkt dat je klaar bent voor de volgende stap;

Namelijk echt oefenen met beleggen.

En dat is goed want oefenen is erg waardevol. Er is alleen een probleem; je bent nog niet helemaal zeker van je zaak en je bent bang om jouw zuurverdiende geld te verliezen. En dat is de reden waarom je wilt beleggen zonder risico. En dat is logisch, want niemand houdt ervan om geld te verliezen.

In dit bericht leg ik je precies uit hoe je kan oefenen met beleggen en waar je rekening mee moet houden.

Als je wilt beleggen is het belangrijk om eerst online te oefenen. Hoewel je tegenwoordig alle informatie over beleggen op internet kan vinden, betekent dit niet dat het lezen van informatie voldoende is om jezelf klaar te stomen voor het echte werk.

Stel je voor dat het jouw droom is om piloot te worden, dan kun je honderden boeken lezen over hoe je een vliegtuig moet besturen – en dit is ook zeker aan te raden. Maar durf jij vervolgens in het vliegtuig te stappen en naar de andere kant van de wereld te vliegen?

Waarschijnlijk niet.

En hetzelfde geldt voor beleggen op de beurs. Hoewel de risico’s hier iets minder groot zijn dan bij vliegen in het vliegtuig, staat er wel iets belangrijks op het spel; je zuurverdiende geld.

Waar wil je in investeren?

Waar je het beste kunt oefenen, hangt af van waarin je wilt beleggen. Er zijn talloze financiële producten waarin je kunt investeren; van aandelen tot opties en vastgoed tot ETF’s. Aangezien jij je afvraagt waar je kunt oefenen met beleggen, ga ik er vanuit dat je een beginnende belegger bent. Als beginner kun je met het minste risico beleggen in ETF’s.

Een ETF is een mandje van financiële producten. Een bekende ETF is de S&P500. Door dit product te kopen beleg je met € 30,- in de grootste 500 bedrijven van Amerika. Hierdoor beperk je jouw risico enorm.

Oefenen met beleggen; met een demoaccount of een klein bedrag?

Als je in de praktijk wilt oefenen met beleggen heb je twee opties:

  1. Gratis oefenen met beleggen met fictief nepgeld en een demoaccount
  2. Beleggen met kleine bedragen

Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen.

#1 Oefenen met een demoaccount

Oefenen met een demoaccount is verstandig voor mensen die actief op de beurs willen handelen met producten als aandelen en opties. Dit omdat je hiermee relatief veel risico loopt en bovendien vaak met een iets hoger bedrag begint.

Bij een aantal bedrijven is het mogelijk om te beleggen met een demoaccount. Het grote voordeel hiervan is dat je oefent met nepgeld. Je bent dus fictief aan het beleggen. Verlies je alles? Geen probleem! Het is toch geen echt geld!

De keerzijde van het verhaal is dat wanneer je winst maakt, dit helaas ook nepgeld is.

Waar kun je beleggen met een demoaccount?

Er zijn twee populaire opties om te oefenen met beleggen met een demoaccount; Het RTL beursspel en Plus500.

RTL Beursspel

Het RTL Beursspel is ontstaan vanuit een samenwerking tussen ING en RTLZ. Bij het beursspel kun je spelen met vrienden, realtime de beurs in de gaten houden en je kunt ook prijzen winnen. Ik raad niet aan om uiteindelijk bij ING te gaan investeren.

Plus500 demoaccount

Op dit account is het mogelijk om met 40.000,- nepgeld te oefenen met investeren. Het demoaccount is voor onbeperkte tijd beschikbaar.

#2 Oefenen met een klein bedrag

Een andere manier om te oefenen met beleggen is met een klein bedrag. Hoewel veel mensen denken dat je een groot kapitaal nodig hebt om te beginnen met investeren, is dit helemaal niet waar. Je kunt al beginnen met investeren vanaf € 35,-.

En nu vraag je jezelf misschien af, waarom zou ik oefenen met echt geld als het ook met nepgeld kan? Daarvoor zijn een aantal redenen:

Commitment naar jezelf

Je zegt nu tegen jezelf dat je wilt leren om te investeren, maar how bad do you want it?

Door echt geld in te zetten geef je een grote commitment aan jezelf af. Als je het namelijk niet goed doet, ben je echt geld kwijt. En hierdoor is het een grote motivatie om snel te leren om te investeren, want je wilt immers geen geld verliezen.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen die geld betalen voor een online cursus, meer tijd besteden aan de cursus en bovendien meer resultaat behalen in de praktijk. Met investeren werkt dit hetzelfde.

Je leert je emoties onder controle houden

Bij investeren komt veel theoretische kennis kijken. Wat is de beste broker? Moet ik investeren in valuta, vastgoed, ETF’s, aandelen of zilver? Wat zijn dan de beste ETF’s?

Maar al die theoretische kennis is pas de helft van alles wat je moet leren.

Een zeer belangrijk onderdeel bij investeren is het onder controle krijgen van je emoties. Wat doe je als een aandeel 20% stijgt? Wat doe je als je 60% verliest? Hier kom je niet achter wanneer je oefent in een demoaccount. En daarom kan het waardevol zijn om te oefenen met echt geld.

Raad ik aan om te oefenen met € 10.000? Absoluut niet. Is het slim om te beginnen met een bedrag tot maximaal € 100,-? Dat kan zeker slim zijn.

Je maakt optimaal gebruik van tijd

Als het gaat om investeren dan is tijd je grootste vriend. Door langdurig je winst te herinvesteren bereik je een optimaal resultaat. Dit wordt ook wel compound interest genoemd.

Analysis Paralysis

Hoewel het super goed is dat je hebt besloten om te oefenen met beleggen is het zeer belangrijk dat je er na verloop van tijd voor kiest om de intensiteit op te hogen. Er zijn tientallen of misschien wel honderden Nederlanders die al jarenlang oefenen met beleggen. Na verloop van tijd is het belangrijk dat je er echt voor gaat en de echte beurs betreedt. Anders zal je diegene zijn die er altijd over praat maar niet echt investeert. Bovendien loop je jarenlange winst mis, als je lang blijft oefenen.

Conclusie

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar oefenen met een klein bedrag in ETF’s, omdat hier de situatie beter wordt nagebootst. Bovendien is je leercurve hoger dan wanneer je belegt met een fictief demoaccount met nepgeld. Investeren in ETF’s kun je het beste doen bij DeGiro of Binck. Zorg er wel voor dat je niet te lang blijft oefenen, maar ga na verloop van tijd over op actie.

About the author : Financieel IQ

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

    Meld je vandaag nog aan op onze mailinglijst

    Iedere week de nieuwste content in je inbox.